Digital Vårsalong från Mönsterås

Den 25 april skulle det hållits Vårsalong i Hamnmagasinet i Mönsterås. På grund av den rådande pandemin har salongen ställts in men istället kommer vi att sända en digital salong från PRO-gården i Mönsterås. Detta kommer att läggas ut på Påskafton lördag den 11 april och finnas tillgängligt digitalt fram till den sista maj 2020.

Read More

Camerata Nordica-sextett

Sextetter av Tjajkovskij, Brahms och Dvorak

Efter 2019 års framgångar med Brahms första sextett och “Souvenir de Florence” av Tjajkovskij fortsätter gruppen att utvidga repertoaren med den mognare andra sextetten av Brahms samt den vackra sextetten av Dvorak som är starkt inspirerad av slavisk folkmusik.

Read More

Royal Wind Quintet

Blåskvintetten genom tre sekler

Franskt och nordiskt med fem av Sveriges finaste solister. Royal Wind Quintet består av några av de bästa träblåsarna i landet. Alla är stämledare i Hovkapellet respektive Sveriges Radios Symfoniorkester. De har spelat som kvintett sedan 2005 med internationella turnéer, uruppföranden och har hunnit med 60-talet konserter på scener runt om i hela Europa.

MEDVERKANDE

 • Peter Fridholm, flöjt
 • Fredrik Söhngen, oboe
 • Staffan Mårtensson, klarinett
 • Anders Engström, fagott
 • Christopher Parkes, horn

PROGRAM

 • Franz Joseph Haydn – Divertimento
 • Kristin Boussard – Blåskvintett
 • Anders Hillborg – Five pieces for Wind Quintet

– paus –

 • Carl Nielsen – Blåskvintett
 • Jaques Ibert – Trois pièces brèves

 

Read More

Camerata Nordica – sextett

Camerata Nordicas premiär säsongen 20/21 var tänkt att ske med Nordic Suites under en turné i Sverige, Belgien och Frankrike. På grund av covid-19 har turnén blivit flyttad till nästa år. Istället är vi stolta att kunna presentera Camerata Nordicas Kammarensemble. Under denna första konsert, där våra nya medlemmar medverkar, har vi valt några mästerverk där de ges tillfälle att presentera sig musikaliskt för publiken.

 • Tjajkovskij – Sextett Op. 70. “Souvenir de Florence”
 • Mendelssohn – Oktett Op. 20

Spelar även:

 • Lördag 5 september kl. 17.00. Marieborgskyrkan, Västervik
 • Måndag 7 september kl. 19.00. Oskarshamns kyrka
 • Tisdag 8 september kl. 19.00. Kalmar Slott
Read More

Royal Wind Quintet

Blåskvintetten genom tre sekler

Franskt och nordiskt med fem av Sveriges finaste solister. Royal Wind Quintet består av några av de bästa träblåsarna i landet. Alla är stämledare i Hovkapellet respektive Sveriges Radios Symfoniorkester. De har spelat som kvintett sedan 2005 med internationella turnéer, uruppföranden och har hunnit med 60-talet konserter på scener runt om i hela Europa.

MEDVERKANDE

Peter Fridholm, flöjt
Fredrik Söhngen, oboe
Staffan Mårtensson, klarinett
Anders Engström, fagott
Christopher Parkes, horn

PROGRAM

Franz Joseph Haydn – Divertimento
Kristin Boussard – Blåskvintett
Anders Hillborg – Five pieces for Wind Quintet
– paus –
Carl Nielsen – Blåskvintett
Jaques Ibert – Trois pièces brèves

Read More

Bohuslän Big Band

In company with Kathrine Windfeld

Pianisten och kompositören Kathrine Windfeld, född i Danmark, är omtalad för att vara en av de mest spännande namnen på den skandinaviska jazzscenen just nu. Våren 2020 är hon Artist in Residence vid Vara Konserthus och har fått i uppdrag att komponera helt ny musik till Bohuslän Big Band för turné hösten 2020.

De senaste åren har Windfelds mångsidighet som musiker och personliga spelstil tagit Skandinavien med storm och resulterat i en rad utmärkelser. 2014 startade hon ett eget storband med 15 skickliga musiker från Danmark, Norge, Sverige och Polen. Med storbanddebuten“Aircraft” vann hon ”New Artist of the Year” 2016 på Danish Music Awards, med ytterligare nomineringar som ”Årets kompositör” och ”Årets album”. Hennes album ”Latency” som släpptes 2017 har fått överväldigande positiva recensioner och publicitet i stort antal internationella musikmagasin som The Guardian (UK), Downbeat (USA) och Le Monde (FR) och hyllades som Album Of The Year in Jazz Special Magazine.

I denna produktion får vi möjligheten att möta Kathrine Windfeld och Bohuslän Big Band i en expressiv och färgstark kombination mellan tradition och innovation. Det instrumentala spektrumet rör sig mellan sköra minimalistiska passager med några få instrument till stora orkestrala explosioner med hela storbandet. Skelettet i musiken består av klara följsamma melodier med smak av alternativa klangbilder där något suggestivt finns under ytan.

Read More

Katarina och Svante Henryson

High and low, or in between

Katarina Henryson. Sången har varit hennes uttryck allt sedan hon gick i Adolf Fredriks Musikklasser som barn, vidare på Musikhögskolan i Stockholm och under 90-talet som studio- och kör-sångerska inom pop och soulgenren. Som en av originalmedlemmarna i sånggruppen The Real Group sedan starten 1984, har Katarina varit med och skapat en unik ensemble. Gruppen har bildat ett nordiskt exempel i världen inom vokalgruppsmusiken idag, där Katarinas flexibla altstämma och speciella scenutstrålning varit en av hörnstenarna i 31 år. Tillsammans med The Real Group har hon gjort ett stort antal skivor och tusentals konserter över hela världen. Förutom sången ägnar hon sig åt att komponera musik och sångtexter. Kärleken till jazz och folkmusik är en utgångspunkt, och hennes sångsätt har ett rakt och okonstlat uttryck, som av någon har beskrivits som “soulmadrigal”.

Svante Henryson har en bredare repertoar än de flesta. Tyngdpunkten ligger i en modern, sofistikerad jazz – han hör till det högkvalitativa skivbolaget ECM:s stall, och 2014 utsågs han till Årets jazzmusiker av Sveriges Radio. Men han är lika hemma i modern konstmusik som i den avancerade jazzen, och spelar både Vivaldi och hårdrock. Denne mångsidige multimusiker har på senare tid rönt stora framgångar som komponist, bland annat med en prisbelönt sonat för soloviolin och oratoriet Vidderna inom mig till texter på samiska av Nils-Aslak Valkeapää. Han har hunnit med mycket: efter en tidig karriär som professionell orkesterkontrabasist, bl a som solobasist i Oslofilharmonien, breddade han sin repertoar med både cello och elbas, två instrument han också har komponerat flera solokonserter för. Under en period spelade han hårdrock tillsammans med Yngwie Malmsteen. I dag kan man höra honom spela elektrifierad akustisk cello tillsammans med klarinettisten Martin Fröst, eller barockmusik på elbas. Bland andra artister han arbetar med finns Elvis Costello, Anne Sofie von Otter, Steve Gadd, Jon Balke, Ketil Bjørnstad, Wolfgang Muthspiel, Malena Ernman, Mats Bergström.

Read More

Kristine West & Erik Rydvall

Musikaliska möten på flöjt och nyckelharpa

Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Med masterexamen i tidig musik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, flertalet stipendier från bl. a. Kungl. Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Statens Musikverk, såväl som med en omfattande konsertverksamhet, har hon etablerat sig på musikscenen.

Nyckelharpsspelmannen Erik Rydvall har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck och virtuosa spel och sin ständinga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser.

I denna konsert möts två musiker med varsin tydlig musikalisk röst och förankring inom både folkmusiken och barockmusiken. Med utgångspunkt i J.S. Bachs musik för soloviolin och soloflöjt vävs barockmusik samman med musik ur svenska spelmansböcker från någorlunda samma tid, tillsammans med nyskriven musik sprungen ur dessa båda musikaliska traditioner.

Read More

Ali Djeridi Quartet

Ali Djeridi Quartet

Ali Djeridi, Krister Andersson, Leo Lindberg och Palle Danielsson

Trumslagaren och kompositören Jojo Djeridi har frilansat som musiker i 35 år tillsammans med de allra största musikerna.
Saxofonisten och klarinettisten Krister Andersson är ett av de tyngsta svenska namnen, basisten Palle Danielsson är en internationell legend av stora mått. Den unge pianisten Leo Lindberg har redan spelat med de flesta av jazzens stora namn.

Read More

Irrbloss – Tonsatta dikter av Signe Aurell

En familjeföreställning om en annan emigrantberättelse än den om Karl-Oskar och Kristina

Medverkande: Maja Heurling, Ola Sandström, Livet Nord och Daniel Wejdin

År 1913 korsade den då 24-åriga Signe Aurell Atlanten för att söka en bättre tillvaro i USA. Där arbetade hon som hushållerska, sömmerska och skribent. 1919 gav hon ut diktsamlingen Irrbloss. Signe var samtida med Joe Hill och kämpade för Hills frigivning när han 1915 blev anklagad och dömd till döden för ett mord han förmodligen inte begått.100 år efter utgivningen har Signe Aurells bortglömda dikter fått musikalisk dräkt och ny aktualitet i Ola Sandströms och Maja Heurlings tonsättningar och föreställning. Irrbloss berör en tid i svensk historia som har starka beröringspunkter med vår egen.

Se information om entrébiljetter och Mönsterås Jazz- och Kammarmusikförening.

Read More
Skip to content