mail-lm youtube-lm facebook-lm facebook-lm Följ Länsmusiken
Lördag 18 april 2020. DeGeerhallen, Norrköping.

Lördag 18 april 2020. DeGeerhallen, Norrköping.

200418_fran-nya-varlden_christoph-schnaithmann_liten

Symfoniresa till Norrköping

“Från nya världen”
Schubert – Symfoni nr 6, Lilla C-dursymfonin
Bloch – Symfoni för trombon och orkester
Dvorak – Symfoni nr 9 “Från den nya världen”

Dirigent Anja Bihlmaier
Solist Christoph Schnaitmann, trombon

Buss från Oskarshamns Arena kl 11. Introduktion 14.30, konsert 15.00, hemresa direkt efter.
Kostnad konsert och buss 500 kr. Gravlaxpaj, sallad och vin i foajén före konserten 200 kr.
Anmälan före 1 jan till christine.perk@hotmail.se eller tel 072-744 01 07. Betalning på föreningens bankgiro 536-0219 eller Swish nr 123 476 09 06 senast 30 januari.

Hösten 1816 påbörjade Franz Schubert sin sjätte symfoni, den som brukar kallas “Lilla C-dursymfonin” för att skilja den från den stora nionde symfonin i samma tonart. Sjätte symfonin är charmig, och i finalen gör han inga försök att dölja sin förtjusning över Rossini.

Ernest Bloch var född i Schweiz, men liksom så många andra av judisk härkomst sökte han sin tillflykt i USA där han verkade som pedagog och konstnär. 1954 fick han beställning på en konsert för trombon, och han gav sitt verk en djup karaktär, där solostämman inspirerats av gamla testamentets shofar, ett instrument i form av ett vädurshorn som användes både i krigiska och festliga sammanhang. Verket spelas med Norrköpings Symfoniorkesters egen Christoph Schnaithmann som solist.

Antonín Dvořák krönte 1891 sin musikerbana med att bli kompositionsprofessor vid det nyöppnade konservatoriet i New York, och han kunde inte låta bli att fascineras av den amerikanska naturen lika mycket som av folklivet i de stora städerna. I hans nionde symfoni har man tyckt sig höra spirituals, pionjärsånger och storstädernas puls. Andra har bara hört nostalgi i form av minnen från det älskade Böhmen. Få symfonier har en mer gastkramande intensitet och samtidigt en så lyrisk skönhet