Festival Blue Coast

Varmt välkomna till vår jazzfestival för unga och för alla!

Varmt välkomna till Oskarshamns Kulturhus den 6/4 och till andra omgången av Festival Blue Coast – vår satsning på unga och jazz!

Vi ser verkligen fram emot att ses på festivalen!

Öppet för alla besökare – fri entré

5 april

20:00 Svante Söderqvist trio
Förhäng med förband och fika utlovas innan dess!
Plats: Oskarshamns Kulturhus

6 april

11:00 Den mekaniska orkestern
Jazzig show a la 1920-tal för barn
Plats: Oskarshamns Kulturhus

11:30 Lunchsamtal
Om komposition och improvisation med Mathias Algotsson
Plats: Oskarshamns Kulturhus

12:00 Lunchkonsert – Från jazz till folk
Ett musikaliskt möte mellan Mathias och Gunnel med allt från jazzstandards och improvisationer till egna stycken, visor och stämningar av folkton.
Plats: Oskarshamns Kulturhus

Ca 13:00-15:30 Jazzmarathon
Består av unga ensembler
Plats: Oskarshamns Kulturhus, Konsthallen och Studion

19:00 Swingjazzklubb
med Spicy Advice Ragtime Band och dansarna DeCavitas – med en entusiasmerande mini-workshop i Charleston!
Plats: Oskarshamns Kulturhus

Ca 21:30 Öppen scen
Plats:
Oskarshamns Kulturhus

Endast för elever med anmälan

Ni bjuds återigen in både elever och pedagoger från Kulturskolor, Estetiska program och Folkhögskolor i Kalmar län att vara med!

6 april

15:30-17:00 Workshop
Spicy Advice Ragtime Band
Workshop i modern New-Orleans-Funk-brassband tillsammans med Spicy Advice Ragtime Band. Låtarna används till alla nivåer, i första hand blås- och slagverkselever, men alla instrument är välkomna! Ni kommer också att få vara med att starta kvällens konsert.
Plats: Oskarshamns Kulturhus

Ca 13:00-15:30 Jazzmarathon
Elevband får upptill 30 min konsert att förfoga över. Alltså, har ni ett band som vill spela jazz/funk/fusion – varsågoda! Ni bjuds också på mat!
Plats: Oskarshamns Kulturhus, Konsthallen och Studion

Anmälan

Vill ni vara med på något av dettaanmäl dig via denna länk. Anmäl er senast 20 mars.

Frågor
E-post: kulturskolan@oskarshamn.se
Tel: 010-35 61 070

Medverkande

svante söderqvist-01

Svante Söderquist trio

Kulturhuset i Oskarshamn arrangerar en konsert dagen före festivalen. Förhäng inför konserten med förband och fika.

Läs mer här >

Den mekaniska orkestern

Rolig och fartfylld show a la 1920-tal

En mekanisk dockorkester. En försvunnen primadonna. Och en hopplös passopp som får rädda situationen.

Barnen får uppleva charlestondans, stepp och svängiga jazzlåtar som handlar om att gilla socker, vara mörkrädd och hamna i trubbel. Problem som alla kan känna igen sig i. Barn som vuxen. Nu som då. Alltihop ackompanjerat av en riktig alldeles fantastisk liten mekanisk orkester.

Orkestern är skapad av dockmakaren Amanda Cederquist och uppfinnaren Martin Essen-Möller (mekanik).

mekaniska orkestern
Mathias

Mathias Algotsson

Mathias Algotsson har sedan mitten av nittiotalet varit en uppskattad jazzpianist och har spelat runt om i världen med välkända namn som t.ex. Barbara Hendricks, Magnus Lindgren och Rigmor Gustafsson för att nämna några. Han har regelbundna duosamarbeten med Margareta Bengtson (the Real Group) och Svante Henryson. Mathias har en förmåga att förflytta sig mellan olika genrer och stilar och är också en omtyckt kompositör. Han har, förutom till egna grupper, skrivit musik bland annat till Sofia Vokalensemble, Gustaf Sjökvists Kammarkör och S:t Görans Kammarkör och är publicerad på Gehrmans Musikförlag. Mathias har gjort sex album i helt eget namn, bl.a. två trioalbum på japanskt skivbolag och nu senast ”Home at Work Again” med egen ”trumlös” kvartett. Mathias har förutom i Europa också turnérat ett flertal gånger i Japan (duo och trio) och har t.ex. tilldelats Sollentuna kommuns stora kulturstipendium 2019, stipendier från STIM, SKAP, Konstnärsnämnden och ”Dompans Guldsax” som den ende ”icke-saxofonist” som fått Arne Domnérus jazzpris.

Apple Music >

Spotify >

Gunnel Mauritzson

Gunnel Mauritzson är sångerska och kompositör, känd för sin medverkan i musikaliska sammanhang framför allt inom genrerna folkmusik och jazz. Hon har även en lång pedagogisk meritlista, har medverkat i körkonserter och lett workshops, sjungit i kyrkor och komponerat musik till allt från psalmer till musikteater. Gunnel är uppvuxen på Gotland, har en längre tid varit bosatt i Stockholm och bor nu i södra Småland där hon bl. a. arbetar med sångundervisning för barn och ungdomar.

Vid sidan om sitt eget band har Gunnel gjort avtryck på den svenska musikscenen genom medverkan i folkmusikgrupperna Gunnfjauns kapell och Nåra (med Bengan Janson och Björn Ståbi), Vokalgrupperna Vox Pacis och Octavox samt genom samarbeten med flera av landets främsta musiker såsom Georg Riedel och Jan Allan m. fl. Gunnel har även fått flera utmärkelser som t. ex. SKAP,s jubileumsstipendium 2001, Lars Gullin-stipendiet 2002, Stockholms läns landstings kulturstipendium 2003 och Manifestpriset för bästa CD inom Folkmusik/visa 2009 för albumet ”Det som sker…”.

Fotograf: Kristin Lidell

DSC03704

Spicy Advice Ragtime Band

Spicy Advice Ragtime Band från Stockholm levererar en avspänd och energiladdad New Orleans-jazz – från luftigt svävande solon, via smäktande toner och smattrande dueller, till intensivt nervkittlande samspel som andas eufori och total närvaro. Inspirerade av storheter som George Lewis, Bunk Johnson, Jelly Roll Morton, Louis Armstrong och Bessie Smith kastar vi oss lekfullt och målmedvetet mellan tidig 1900-talsragtime, 20-talsjazz, New Orleans-revival och tidig swing. Spicy Advice turnerar flitigt i bl a Norge, Danmark, England, Finland, Tyskland och Holland. År 2007 tog bandet hem segern vid Euro Jazz Festival i Paris (den traditionella jazzens motsvarighet till Eurovisionsschlagerfestivalen. Spicys trumpetare Jocke Falk utnämndes också till tävlingens bäste solist.

DeCavitas

Charlie och Rebecka, The DecaVita Sisters, är specialiserade på vintage swing-danser från 1920 till 1950-talet så som Charleston och Lindy Hop. De har uppträtt med prisbelönta shower, vunnit tävlingar och undervisat i dans i över 25 länder de senaste 15 åren. Charlie och Rebecka har under flera år varit baserade i USA men flyttade under 2020 tillbaka till Stockholm och 2023 startade de produktions- och eventbolaget DecaVita Production AB. Bolaget erbjuder autentisk vintage-underhållning till både företag och privatpersoner under namnet DecaVita Vintage Entertainment. Charlie och Rebecka samarbetar med några av Sveriges absolut bästa cirkusartister, jazzmusiker och varietéartister och är måna om att alltid bjuda på unika, personliga och autentiska föreställningar direkt från hjärtat. Flexibilitet är ett starkt ledord och de lägger stor vikt vid att anpassa underhållningen till varje enskilt event. Charlie och Rebecka producerar också helkvällsföreställningar som de spelar på olika teatrar runt om i Sverige och världen. Dans- och cirkusmusikalen Ritz Hotel spelades under 2018, därefter den prisbelönta Crystal Club (2019), Alice In Vintageland (2021) och just nu turnerar de med sin senaste show som hade premiär i mars 2022, 1920-tals varietén Vaudeville – An All-Star Vintage Spectacle.

Samarbetspartners:

bou-logotyp black-01
BW Logo DirtyV2
Länsmusiken Kalmar län
Skip to content