Rösträtt – sång på förskolan

Rösträtt – sång på förskolan är ett nationellt samarbetsprojekt inom Regional Musik Sverige för att stärka barns sång. Nationell projektsamordnare är Unga Musik i Syd.

Många olika genrer finns representerade bland våra sångcoacher och inget Rösträttsprogram är det andra likt men alla Rösträttskonserter innehåller följande tre delar:

  • Uppsjungning/uppvärmning av rösten, stämbanden och kroppen
  • Delaktighet i sång och rörelse
  • Lyssna: sångcoachen sjunger för barnen

Genom Rösträtt – sång på förskolan ska förskolor ges möjlighet att sjunga mer i den dagliga förskoleverksamheten, utifrån barnens egna tonarter och stämband.

Namnet Rösträtt står för två saker. Att använda sin röst på rätt sätt och rätten att använda sin röst i ett demokratisk perspektiv med möjlighet till inflytande och delaktighet. Vi vill göra en radikal och genomgripande insats för sång på små barns villkor.

Pedagoger på förskolan ska få verktyg och fortbildning i hur man kan använda rätt röstläge för små barn och kunna hjälpa barnen att utveckla sin röst. Genom att använda sin sångröst utan att värdera den hjälper det att förmedla en lekfull inställning till barnen. Att bruka sin röst kräver att man kan sjunga ut, med självförtroende och på den egna röstens villkor. Genom Rösträtt – sång på förskolan ges förskolor möjlighet att investera i kunskap, idéer och material som kan inspirera till att sjunga mera i den dagliga verksamheten.

Du har rätt till din egen röst för den är bara din, din, din!

Barn erbjuds upplevelser av musik genom dramatik, överraskningar och det interaktiva berättandet. Välj en av våra röstcoacher eller överlämna valet åt oss.

Information

Medverkande: Kristina Ruhnström, Mats Genfors eller Pernilla Ingvarsdotter
Speltid: Cirka 25 minuter
Målgrupp: 3–5 år
Publikantal: Max 15 barn
Spelyta: 3 x 2 m
Lokal: Mindre lokal
Bygg-/rivtid: 30/30 minuter
Teknik: Ström/uttag som kan kopplas till medhavt digitalpiano
Spelperiod: Fortlöpande
Pris: 3 500 kr. för max 2 workshops

Marknadsmaterial

Ladda ner
Logotyp Barn och Unga >
Logotyp Länsmusiken >
Bilder >

Röstcoacher

Kristina Ruhnström
Sjung med Kristina och Knäppgökarna!
Workshopen med Kristina och dockorna Hasse, Lola och Åke riktar sig till er som vill lära er mer om hur man på ett enkelt och lekfullt sätt kan utveckla och förhöja sångstunderna på förskolan och i mötet med dockorna uppmuntras barnen att undersöka röstens alla möjligheter. Är du en sån som vill sjunga starkt eller svagt, fort eller långsamt? Alla låter olika är olika – men olika är bra!

Mats Genfors
Eldflugan Eldvira
Mats tar oss med på ett äventyr där hans vän, eldflugan Eldviras upplevelser skapar den musiklek som ska inspirera till en fortsatt lust att använda sången i vardagen med nya bekanta visor, anpassade efter barnens förutsättningar. Mats erbjuder upplevelser av musik genom dramatik, överraskningar och det interaktiva berättandet.

Pernilla Ingvarsdotter
Skattkammarsånger med Pernilla
Pernilla brinner för att lyfta fram det enkla och vackra i den traditionella visans väsen genom rösten. Visan har ofta en text och melodi som känns helt naturlig, där det blir enkelt för alla att hitta sin egen ton och unika gestalt. Att få väcka liv i en sovande röst och utforska vad man kan ha den till är det bästa Pernilla vet och det gör hon gärna med både glädje och finurlighet.

IMG_4560
20220915_084516_9382
SkattkammarSånger2022-0032

Pedagogkören

Pedagogkören ses vid ett antal tillfällen där vi på ett enkelt och lekfullt sätt utforskar och lär oss mer om våra röster, utbyter erfarenheter, lär oss nytt material till sångstunderna på förskolan och pratar om vad som är bra att tänka på när man sjunger ihop med barn. Målet är att alla ska bli trygga med sin egen röst, så det musikaliska mötet med barnen blir ännu mer lustfyllt. Möjlighet till individuell coachning finns. 

Körledare Kristina Ruhnström är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och har i många år arbetat som sångerska, musikpedagog och röstcoach för både vuxna och barn, bland annat på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Information

Medverkande: Kristina Ruhnström
Speltid: 1 h per tillfälle, antal tillfällen kan variera, 4 tillfällen
Målgrupp: Yrkesverksamma förskolepedagoger, studenter, eller alla som arbetar med att möta barn i sång och som är intresserade av att utveckla sin egen röst.
Publikantal: 5-25 deltagare
Spelyta: minst 4×5 m
Lokal: Större lokal med piano och plats för 25 medverkande att kunna röra sig i rummet.
Bygg-/rivtid: 30 min/30 min
Teknik: Ström/uttag som kan kopplas till medhavt digitalpiano .
Spelperiod: anpassas efter behov.
Pris: 15 000 kr för 4 körtillfällen.

Marknadsmaterial

Ladda ner
Logotyp Barn och Unga >
Logotyp Länsmusiken >
Bild >

Skattkammarsånger ur den magiska väskan

Återupptäck barnens vackra visskatt!

Tillsammans med sångerskan Pernilla Ingvarsdotter och hennes vänner Skogsmusen och Farbror Blå hittar du din alldeles egen favorit och ton ur den rika mängd av svenska sånger som vi alla ärvt från bl a Alice Tegnér. Under föreställningen får vi följa med på en liten resa där sångerna hjälper oss framåt. Både barn och vuxna blir delaktiga i handlingen genom såväl lyssning som ljud, egen sång och rörelse. En minikonsert för de minsta där alla kan delta med sin egen unika person och röst.

Information

Medverkande: Pernilla Ingvarsdotter, sång Daniel Smedberg, klarinett Björn Erlandsson, piano
Speltid: 30 minuter
Målgrupp: 0-8 år
Publikantal: Max 200 beroende på lokal
Spelyta: 3 x 6 m
Lokal: Klassrum, salong, gräsplan (med viss ljudteknik), bygdegård, gymnastiksal eller liknande
Bygg-/rivtid: 30/30 minuter
Teknik: Tillgång till el vid spelområdet
Spelperiod: Enligt överenskommelse
Pris Pernilla: 8 000 kr för 2 konserter på samma plats

Ladda ner
Logotyp Barn och Unga >
Logotyp Länsmusiken >
Bilder >

SkattkammarSånger2022-0032

Lucia

Ett inspirations-kit med material, övningar, tips och trix till förskolans luciatåg. Hur får man en barngrupp att sjunga ut och hur ser man till att de får sjunga i en tonart och ett läge som passar dem? Och hur skapar man ett program med sånger som kan passa alla? I denna workshop arbetar vi med ett antal sånger, både traditionella och nya, som kan ligga till grund för ett luciatåg och vi lär oss hur vi kan lära ut dessa på ett sätt som passar barnen. 

1 tillfälle – Kristina arbetar med 3 sånger, två som hon har valt och ett som barnen kan få välja från lista. Material har skickats ut innan, noter och sångbakgrunder, och detta upplägg förutsätter att pedagogerna själva har studerat in sångerna och övat med barnen.  

3 tillfällen – Kristina arbetar med 4 sånger, tre som hon har valt och en som barnen väljer från listan. Kristina står för hela instuderingen från scratch. 

Material

Noter (fullständiga med melodi, text och ackordanalys i rätt tonart) 

Sångbakgrunder – piano  

Sångexempel, korta inspelade snuttar med sång och piano (skickas ut i god tid innan så barnen kan välja sång.)  

Sångkort (text och bilder med ackordanalyser, se ex på hur det kan se ut nedan.)

Förslag sånger

Tio små små tomtar/Mössens julafton 
Lusse lelle 
En sockerbagare 
Sankta Lucia 
Goder morgon i denna sal 
Tipp tapp 
Pepparkaksgubbarna 
Snögubben 
Goder afton 
I ett hus vid skogens slut 
Staffan var en stalledräng 
Sätt dig på bocken och håll dig i rocken 
En liten gris av marsipan jag fått av mor 

Region Kalmars röstcoach Kristina Ruhnström är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och har i många år arbetat som sångerska, musikpedagog och röstcoach för både vuxna och barn, bland annat på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. 

Information

Medverkande: Kristina Ruhnström
Speltid: 45 min/tillfälle
Målgrupp: Förskola
Publikantal: 5-15 personer. Detta behöver anpassas efter förskolans grupper. 
Spelyta: ca 4×5 m
Lokal: Klassrum eller liknande där plats finns för 15 stolar med fri yta att röra sig runt omkring
Bygg-/rivtid: 30 min/30 min
Teknik: Ström/uttag som kan kopplas till medhavt digitalpiano
Spelperiod: okt-nov
Pris: 3000 kr för 1 workshop, 3500 kr för 2 workshop, 4500 kr för 3 workshop.

Marknadsmaterial

Ladda ner
Logotyp Barn och Unga >
Logotyp Länsmusiken >
Bild >

Skip to content