17 juli 19:00 Sommar i Stadsparken

Datum: 17 juli
Tid: 19:00
Plats: Kalmar stadspark
Slottsvägen 1, Kalmar

JOSEPH HAYDN Stråkkvartett i D-dur op. 64 nr. 5 ”Lärkkvartetten”
ALEXANDR GLAZUNOV Stråkkvintett i A-dur

Njut av sommaren och den klassiska musiken när en kvintett från Camerata Nordica framför några av musikhistoriens mästerverk.

Vad är det som gör Haydn till en av musikhistoriens giganter? Kom till Stadsparken och lyssna på Lärkkvartetten såkan ni själva bedöma! Den tillhör en samling om sex kvartetter (han skrev totalt 84 stycken) som är samlade under opusnummer 64 och ibland brukar kallas Tostkvartetterna efter den violinist han tillägnat kompositionerna, Johan Tost från Esterházyorkestern. Enligt vissa skulle han aldrig någonsin överträffa kraften och variationen i dessa kvartetter.

Det är dags att vi lär känna den ryske kompositören Alexandr Glazunov. När han avled 1936 frågade sig många: Lever han fortfarande? Han sågs vid sitt genombrott som Tjajkovskijs arvtagare men hamnade, kanske på grund av sin konservatism, snart i skuggan av de nyare konstnärliga strömningarna som han tyckte var ”kakafoniska”. Han skrev inte så mycket kammarmusik och endast en stråkkvintett – men det gjorde han med den äran! Tacksamt lyssnar vi på denna lite bortglömda pärla och njuter av dess Tjajkovskijinspirerade tongångar där alla instrument rättvist får presentera olika teman. Det ger oss gott om möjligheter att närmare stifta bekantskap med kvintettens individuella röster och fullt ut njuta dess romantiska skönhet.

Camerata Nordica Chamber Ensemble
Shuichi Okada, Katarzyna Szydlowska (violin)
Cédric Robin (viola),
Zéphyrin Rey-Bellet, Sabina Sandri-Olsson (cello)

FRITT INTRÄDE!

Skip to content