7-9 november CAMERATA NORDICA: En kväll med Mélodie Zhao

Datum: 7-9 november
Tid: Se nedan
Platser: Se nedan

Ledare & solist Mélodie Zhao, piano
Camerata Nordica

Den schweizisk-kinesiska pianisten Mélodie Zhao är en ofta återkommande gästsolist och kammarmusiker tillsammans med Camerata Nordica. Hon har även framträtt med en fullkomligt briljant solorecital under Öland Chamber Players sommarfestival.

Mélodie föddes i Schweiz och började sin musikaliska resa i både Europa och Kina, där hon studerade piano från en ung ålder. Hon har uppträtt globalt med flera stora orkestrar och har en imponerande diskografi som omfattar verk av bl.a. Chopin, Liszt, Beethoven och Tjajkovskij.

Denna säsong återvänder hon för att både spela och leda ett program som personligt och professionellt ligger henne varmt om hjärtat – från Mozart och Mendelssohn till den berömda kinesiska konserten Yellow River (Huáng Hé xiézòuq) som är ett verk med flera upphovspersoner. Det baseras på Yellow River Cantata från 1939 som ska ha skrivits i en grotta på sex dagar under det andra kinesisk-japanska kriget. Kantaten förbjöds att framföras under kulturrevolutionen men arrangerades senare om av flera olika upphovspersoner och fick 1970 den konsertform med fyra satser som normalt används idag. I slutet av 70-talet förbjöds stycket återigen i Kina men hade då vunnit viss framgång internationellt. Störst exponering kanske verket fick när Lang Lang framförde den fjärde och sista satsen vid invigningen av OS i Peking 2008.

Konserten har nu orkestrerats om för stråkorkester av Mélody själv och består av fyra olika satser/scener:

  1. Prelude: The Song of the Yellow River Boatmen
  2. Ode to the Yellow River
  3. The Wrath of the Yellow River
  4. Defend the Yello River

W. A. MOZART Piano Concerto 21 k.467 arr för piano och stråkorkester
F. MENDELSSOHN Piano Concerto n°1 op. 25 i g-moll arr för piano och stråkorkester
YELLOW RIVER Piano Concerto arr för piano och stråkorkester av Mélodie Zhao tillägnad Yin Chengzong, Chu Wanghua med fler

DATUM
Tors 7 nov 19:00 Kalmar Slott
Fre 8 nov 19:00 Bryggaren, Västervik
Lör 9 nov 18:00 Forum, Oskarshamn

Information & biljetter >

Skip to content