Bohemian Voices

Bohemian Voices

med Camerata Nordica Chamber Ensemble

Bohemiskt inspirerade stråkkvintetter utforskar Camerata Nordica Chamber Ensemble i detta program med magisk musik av Tabakova, Dvořák och Brahms.

Bohemisk – enligt Svenska Akademiens Ordlista något som kännetecknas av frihet från regler och planering, i daglig förståelse även konstnärlig och ovanlig men kan även referera till vagabonder.

Stråkkvartetter har vi inte sällan möjlighet att lyssna till, men om man bara lägger till en viola finns en stor musikskatt man inte hör lika ofta. Flera kompositörer har skrivit verk för denna lite ovanligare sättning, såsom Mozart, Dvořák, Beethoven och Brahms med flera. De här verken förtjänar att spelas och höras!

Möjligen kan sättningen stråkkvintett sägas vara en aning originell och bohemisk i sig, men även Dvořáks stråkkvintett nr 3 innehåller viss originalitet. Detta oerhört vackra verk komponerades i USA och fångar fint den inspiration kompositören fick av den amerikanska urbefolkningen och deras musik.

Programmet innehåller också ett kort men magiskt stycke av den bulgariska kompositören Dobrinka Tabakova ”Organum Light”, komponerad 2014.

Brahms stråkkvintett nummer 2 avslutar konserten. Med denna sade sig Brahms vilja avsluta sin kompositörsbana, men han skulle komma att skriva ytterligare ett antal mycket betydelsefulla verk. Detta är ett av Brahms finaste verk, med starka influenser från östeuropeisk musik och kultur. Sprudlande, elegant, subtilt och originellt. Ofelbart Brahms i varje takt!

PROGRAM

Dobrinka Tabakova          Organum light för stråkkvintett
Antonin Dvořák                 Stråkkvintett i Ess-dur op. 97 / B. 180
Johannes Brahms
             Stråkkvintett nr 2 i G-dur op. 111

Ensemble
Violin Colin Scobie (3-9 april), Shuichi Okada (12-14 april), Cédric Robin
Viola Vladimir Percevic, Kimi Makino
Cello Zéphyrin Rey-Bellet

Bohemian Voices spelar:
5 april 19:00 på Landskrona teater
6 april 19:00 i Borgholms slott
9 april 19:00 på Hotell Munken i Mönsterås
12 april 18:00 i Hultsfreds kyrka
13 april 17:00 på Stora hotellet i Nybro
14 april 15:00 på Gränsö slott i Västervik

Info & Biljetter cameratanordica.com>>
Programblad här>>

Skip to content