Camerata Nordica

Camerata Nordica är Kalmar läns professionella kammarorkester. Den håller internationell toppkvalitet och räknas som en av Europas främsta inom sin genre, vilket gång efter annan bevisats, bland annat genom sin blomstrande konsertverksamhet med utsålda konserter i Sverige och utomlands samt hyllade skivutgivningar. Camerata Nordica är en del av Kalmar Läns Musikstiftelse – Länsmusiken.

Läs mer om Camerata Nordica och orkesterns övriga program här >>

Camerata Nordicas program säsong 22/23:

Mélodie Zhao & Camerata Nordica

Mélodie Zhao är en återkommande kär gästsolist hos Camerata Nordica. Hon har uppträtt med orkestern flera gånger och alltid varit mycket uppskattad.

Camerata Nordica fortsätter sedan konserten med Kurt Atterbergs fantastiska arrangemang av Brahms andra sextett arrangerad för stråkorkester, ett mångfacetterat arrangemang från 1939 som avslöjar nya intressanta sidor av verket.

Medverkande

Mélodie Zhao, piano
Camerata Nordica

Period

2–7 september 2022

Pris

18 000 kr exkl moms

Bokning

Urban Wedin, producent
0706-54 00 33

pic web

Musik

J. Haydn, H. M. Górecki, J. Brahms

Resa till Italien

Både Sylvia Huang och Théotime Voisin har rykte om sig som fantastiska musiker, mästerliga på sina respektive instrument och med många internationella priser i bagaget. De är båda medlemmar i Amsterdambaserade Concertgebouworkestern, Nederländernas mest kända och internationellt respekterade symfoniorkester.

Under denna Italienresa kommer ni i två verk av Bottesini, att få höra kontrabasen på ett sätt ni inte trodde var möjligt, ett för kontrabas och en Gran duo concertante för violin, kontrabas och stråkar, det sistnämnda tillsammans med Sylvia Huang. Sylvia kommer att framföra det virtuosa violinsolot Calabrese av Bazzini och slutligen kommer hon avsluta programmet som ledare i den kända sextetten ”Souvenir de Florence” i arrangemang för stråkorkester.

Medverkande

Sylvia Huang, violin
Théotime Voisin, kontrabas
Camerata Nordica

Period

14-20 oktober 2022

Pris

18 000 kr exkl moms

Bokning

Urban Wedin, producent
0706-54 00 33

pic web2

Musik

G. Bottesini, A. Bazzini och P. I. Tjajkovskij

I skuggan av ljuset

Omgivna av ljustuber i ett mörkt rum på Kalmar slott genomförde Camerata Nordica Chamber Ensemble en videostreamad konsert av Strauss Metamorfoser. Det blev inspirationen till I skuggan av ljuset. Ljussättningen tillförde något nytt och intressant till framförandet och gav det en spännande atmosfär vilket snart gjorde det uppenbart för oss att produktionen borde komma ut på turné.

I första delen serveras man i vacker ljussättning en blandning av korta stycken som t.ex. Mozarts Adagio och Fuga i c-moll, utdrag ur Rachmaninovs första kvartett, folkmusikarrangemang och den samtida Max Richters ”On the nature of the daylight”.

Metamorfoser av Strauss får publiken uppleva efter paus. Sprungen ur känslan som uppstod efter Tysklands förödelse under andra världskriget blev det en av Richard Strauss sista kompositioner.
1990 hittade man i Schweiz vad man tror är ett utkast till Metamorfoser för två violiner, två viola, två cello och kontrabas. Det verkar som Strauss ändrade sig pga en beställning från Sacherstiftelsen och nu räknar man versionen för tjugotre instrumentalister som originalet. Rudolf Leopolds septettversion av Metamorfoser ses ändå som ett standardverk inom kammarmusikrepertoaren.

Medverkande

Camerata Nordica Chamber Ensemble

Period

4-13 november 2022

Tekniska förutsättningar

Byggtid 3 tim ink reptid
Möjlighet till mörkläggning av lokalen
Inga övriga tekniska behov

Pris

15 000 kr ex moms

Bokning

Urban Wedin, producent
0706-54 00 33

pic web3

Musik

W.A. Mozart, M. Richter, J. Sibelius, R. Strauss

Distant Light

Den kanadensiske violinisten Kerson Leong bjuds nu för första gången in som ledare för och solist med Camerata Nordica. Om honom har det skrivits att han ”besitter ett naturligt ledarskap med en glödande karisma, en blandning av spontanitet och teknisk finess, elegans, fantasi och intensitet som känns igen redan från de första tonerna.”

En lysande karriär har redan gett honom möjlighet att framträda med de finaste orkestrarna på de största scenerna och det är en glädje för oss att hälsa honom välkommen till sitt första Sverigebesök. Kerson är också välkänd inom musikervärlden för sin youtube-serie ”Art of Etude”, en serie pedagogiska videos där han på ett briljant sätt förklarar många av fiolspelandets tekniska svårigheter.

Programmet är uppbyggt kring Petris Vasks violinkonsert ”Distant Light” (Tala gaisma) för violin och stråkar som sedan det komponerades för två decennier sedan har blivit en modern klassiker. Kompositören har beskrivit det som ”en sång sprungen ur tystnad och som sedan åter flyter in i tystnaden, full av idealism och kärlek, stundom melankolisk, stundom dramatisk”.

Resten av programmet består av V. Williams ”The Lark Ascending” för violin och stråkar samt några kortare stycken för stråkorkester där Kerson leder från konsertmästarplats.

Medverkande

Kerson Leong, ledare och solist
Camerata Nordica

Period

25-30 november 2022

Pris

18 000 kr ex moms

Bokning

Urban Wedin, producent
0706-54 00 33

pic web4

Musik

V. Williams, P. Vasks, J. Sibelius m.m.

Det är med stor glädje Camerata Nordica för första gången kan välkomna en av landets absolut främsta violinister, Malin Broman, som ledare och solist.

Camerata Nordicas symfoniska äventyr inleddes med en Beethovenproduktion där bl.a. hans femte symfoni framfördes ledd från konsertmästarplats. Nu tar vi detta äventyr vidare, och vem kunde vara bättre lämpad att leda en sådan expedition än Malin Broman. Vi har valt att lyfta fram verk av Mozart och Strauss i det program som inleder 2023.

Det blir en tolkning av Ouvertyren från Figaros bröllop och hans femte violinkonsert med Malin som solist. Strauss representeras med sitt intima Capriccio och orkestersviten Le bourgeois gentilhomme som på svenska ofta kallats Borgaren som adelsman. Orkestersviten var från början avsedd att bli en opera baserad på Molières pjäs med samma namn. Texter till pjäsen bearbetas och reciteras av Stina Ekblad.

Medverkande

Malin Broman, ledare och solist
Stina Ekblad, recitatör
Camerata Nordica

Period

12-14 januari 2023

Pris

25 000 kr ex moms

Bokning

Urban Wedin, producent
0706-54 00 33

pic web5

Musik

W.A. Mozart Overture till Figaros bröllop KV. 492

R. Strauss Cappricio för stråksextet

W.A. Mozart Violinkonsert nr 5 KV. 219 i A-dur

R. Strauss Borgaren som adelsman Op. 60 med recitation av Stina Ekblad.

The French Touch
Bröderna Fouchenneret

Vi ser fram mot att få introducera Pierre och Theo Fouchenneret för en svensk publik. De båda bröderna är redan mycket välkända såväl i Frankrike som internationellt men detta blir deras premiär på svenska konsertscener. De har redan vunnit flertalet internationella tävlingar bland annat i Genève, Lyon och Bordeaux, och med sitt stora fokus på skivproduktioner är deras diskografi imponerande. Det känns oerhört roligt att få presentera dem i Mendelssohns dubbelkonsert för piano, violin och orkester.

Pierre kommer också att leda orkestern och har valt en repertoar som ger publiken ett program fyllt av ljus!

Medverkande

Pierre Fouchenneret, ledare och solist Théo Fouchenneret, solist Camerata Nordica

Period

11-15 februari 2023

Pris

18 000 kr ex moms

Bokning

Urban Wedin, producent 0706-54 00 33
pic web6

Musik

F. Mendelssohn, J.S. Bach och mer

Emil Jonason spelar Mozart & Lindström

Emil har av svensk, europeisk och amerikansk press omtalats som ”Klarinettens Yngwie Malmsteen”, det har sagts att han ”har en Rockstjärnas aura”, ”höjer ribban för vad som kan förväntas av en klarinett” och att han är ”en magiker som med sitt instrument bryter mot klassiska ideal”. Emil har en omfattande konsertverksamhet över hela världen och under säsongen 21/22 turnerade han med Camerata Nordica Chamber Ensemble. Turnén gjorde stor succé och därför kändes det naturligt att följa upp med ett program tillsammans med hela orkestern.

Emil kommer att framföra sitt eget arrangemang av Mozart klarinettkonsert omarbetad för stråkorkester liksom den kritikerhyllade konserten för klarinett, stråkar och slagverk som hans fru, Emmy Lindström skrivit.

Camerata Nordica kommer också att framföra R. Scherdins briljanta arrangemang av Carmen Suite för stråkar och slagverk.

Medverkande

Emil Jonason, klarinett, solist
Colin Scobie, ledare
Camerata Nordica

Period

4-8 mars 2023

Pris

18 000 kr ex moms

Bokning

Urban Wedin, producent
0706-54 00 33

pic web7

Musik

E. Lindström, W.A. Mozart, G. Bizet arr. R. Schedrins

Pianokvintett Bartók – Brahms

Efter några säsonger med musik för stråkar kommer Camerata Nordica Chamber Ensemble att under säsongen 22/23 utforska pianorepertoaren. Vi har valt att börja med Bartók och Brahms pianokvintetter och på så sätt låta publiken upptäcka såväl mer sällan spelad musik som ett av de berömda och mer frekvent framförda kammarmusikverken.

Béla Bartók påbörjade arbete med sin pianokvinett i C-dur oktober 1903 i Berlin, inte långt efter sin examen från Lisztsakademin i Budapest. Vid denna tid var hans musik starkt påverkad av Richard Strauss. 1902 hade Bartók hört Strauss’ Also sprach Zarathustra och dess inflytande var tydligt i den nyligen avslutade symfoniska dikten ”Kossuth”. Samtidigt började Bartók också att utforska ett nationellt tonspråk som ett sätt att uttrycka sin egen starkt hållna ungerska identitet. Spänningen mellan hans stilistiska förfäder och en önskan att skapa något nytt kännetecknar stora delar av kvintetten.

Brahms pianokvintett är ett verk med flera liv; först skrevs det som stråkkvintett, men Brahms var inte nöjd med resultatet. Hans andra försök var för två pianon. Även här uteblev den förväntade framgången. På inrådan av Clara Schumann och Herman Levi skrev Brahms slutligen om stycket för pianokvintett och många anser idag att denna slutliga version är ett av genrens stora mästerverk.

Medverkande

Camerata Nordica Chamber Ensemble

Period

24 mars – 2 april 2023

Pris

12 000 kr ex moms

Bokning

Urban Wedin, producent
0706-54 00 33

pic web8

Musik

B. Bartók och J. Brahms

Klarinettkvintett – releaseturné

Säsongen 21/22 turnerade Camerata Nordica Chamber Ensemble tillsammans med Emil Jonason i södra Sverige. Det blev totalt åtta konserter och fler förfrågningar som vi tyvärr inte kunde tillfredsställa. Detta ledde inte bara till en planerad CD-inspelning utan också till en möjlighet att erbjuda ytterligare en turnéperiod för alla de som inte hade möjlighet boka produktionen.

W. A. Mozart var den förste att komponera för kombinationen stråkkvartett och klarinett. Kvintetten var tillägnad klarinettisten och klarinettmakaren AntonStadlersom spelade en viktig roll i utvecklingen av instrumentet. Därför refererar men ofta till den som Stadlerkvintetten. När Johannes Brahms ett sekel senare skulle skriva sin klarinettkvintett fanns endast ett fåtal verk för denna besättning, vilket gjorde Mozarts Stadlerkvintett till den självklara inspirationskällan.

Klarinettkvintetten är ett av de mest hyllade verken i Brahms repertoar och en av klassikerna på kammarmusikrepertoaren.

Medverkande

Camerata Nordica Chamber Ensemble
Emil Jonason

Period

Kommer

Pris

12 000 kr ex moms

Bokning

Urban Wedin, producent
0706-54 00 33

pic web quintet

Musik

W.A. Mozart Klarinettkvintett
J. Brahms Klarinettkvintett

Skip to content